Iarna reprezintă pentru maşinile Diesel: TDI, dCi, TDCi, CDTi, HDi, etc, un fel de bau-bau . Specialiștii transmit  proprietarilor de mașini diesel cele mai importante lucruri de care trebuie să tină cont

1.Folosirea combustibilului adecvat

Chiar dacă iarna viața de zi cu zi devine mai scumpă și cheltuielile cresc trebuie să nu devenim zgârciți în ceea ce privește combustibilul pe care il folosim . Folosirea unui combustibil ieftin si de proastă calitate poate produce probleme foarte costisitoare.

Când temperaturile scad, proprietarii mașinilor Diesel se pot confrunta cu situația în care puterea  motorului scade. Această situație apare datorită filtrelor umede care îngheață , iar această situație are la bază combustibilul .

Se recomandă ca iarna să utilizați combustibil mai scump , aditivat corespunzător . Parafina din motorină se cristalizează pe filtrele de combustibil  la temperaturi intre -7 și -28 de grade Celsius și blochează alimentarea motorului cu motorina.

2.Bateria mașinii

Pe timpul iernii bateria este mult mai solicitată ca vara. Luați în considerare că iarna  motorul necesită de 2-3 ori mai mult curent la pornire.

Țineți cont de avertizorul  bujii incandescente din bord și așteptați câteva secunde înainte să porniți motorul, iar la temperaturi foarte scăzute se recomandă ca dupa stingerea acestui indicator să luați contactul și să îl mai puneți odată și doar apoi să porniți motorul .

3.Bujiile și cureaua de distribuție

Bujiile sunt foarte importante pentru motoarele Diesel. Nu le neglijati.

Schimbul distribuției este o operațiune destul de scumpă, dar foarte ieftină dacă luam în considerare costurile pieselor care trebuie schimbate în cazul ruperii acesteia.

4.Antigelul

Primul lucru este să nu confundați vasul de antigel cu cel de lichid de parbriz. Trebuie să verificați nivelul antigelului și densitatea acestuia. NU completați niciodată antigel rece în circuitul de racire al motorului fierbinte. Completarea antigelului se face când motorul este rece.

5.Instalația de climatizare

Filtrul de polen este foarte important să fie curat. Dacă filtrul este colmatat, atunci geamurile se vor dezaburi mai greu, iar atomosfera din interior se va încalzi mai greu .

Nu lăsați instalația de climatizare să meargă cu motorul oprit, iar instalația de degivrat luneta nu o lăsați să meargă mai mult decât este necesar .

6.Folosirea frânei de mână !

Se recomandă ca la temperaturi scăzute să nu folosiți frâna de mâna . Cablul frânei de mână poate să înghețe, iar dimineața când doriți să plecați s-ar putea să aveți nevoie de un taxi .

7.Folosirea anvelopelor corespunzătoare

Marimea minimă a profilului  ar trebui să fie de 1.5mm . Dacă mergeți pe drumuri  cu zăpadă mare, vă recomandăm să aveți cauciucuri cu un profil minim de 4mm. Este recomandat să aveți 2 seturi de roți: de vară și de iarnă. Dacă utilizați acelaș set de jante și vară și iarnă, există riscul ca dupa 2-3 schimburi între cauciucurile de vară  și de iarnă flancurile pneurilor să se deterioreze și astfel crește riscul de dezumflare sau pană.

Lanțurile este recomandat să le folosiți doar când zapada este mare. Folosirea acestora pe drumuri uscate duce la uzarea foarte repede a cauciucului , precum și a elementelor de direcție și suspensie.

8.Ștergătoarele de parbriz

Înainte să intrați în mașina verificați ca stergatoarele să nu fie înghețate . Dacă acestea sunt înghețate și dumneavoastră acționați maneta s-ar putea să aveți neplăcerea să stricați motorașul care le actionează. De asemenea asigurați-vă că zona în care acestea actionează este curată și nu există zone tăioase de gheață.

9.Încuietorile, mânerele și geamurile electrice

Dacă folosiți cheia pentru a deschide mașina și vedeți că aceasta este înghețată ar fi indicat ca mai întâi să încălziți cheia în mână sau să o țineți lângă o bricheta aprinsă. Cel mai indicat ar fi să folosiți un spray special pentru astfel de situații.

După deschiderea mașinii asigurați-vă că mânerele nu sunt înghețate . Este indicat să folosiți un spray siliconic pe care să îl aplicați pe chederele ușilor și capotelor pentru a nu îngheța .

Dacă observați că geamul este acoperit cu gheața nu forțați să îl deschideți din buton. Riscați să ardeți motorașul . Așteptați încălzirea geamului !

10.SPĂLAREA maşinii

Vizita la spălătorie trebuie evitată dacă este urmată de o staţionare sau parcare în frig.

Totuși spălatul mașinii nu trebuie evitat. Incercati sa faceti acest lucru cand temperatura exterioare se mai incalzeste. Curatati in schimb cat mai des rotile si pasajele acestora !

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?