Evident, nimeni nu-si doreste sa fie implicat intr-un accident rutier, insa cu toate astea, numarul de accidente produse zilnic, mai ales la noi in tara, nu este deloc neglijabil.

Din fericire, majoritatea acestora sunt incadrate la categoria „accidente usoare”, prin aceasta intelegandu-se faptul ca soferul si toti pasagerii din vehiculele implicate in coliziune nu au suferit rani nici macar minore, ci doar cel mult panica si zgarieturi.

Din pacate insa, chiar si in cazurile acestea, nu putem spune acelasi lucru si despre masini. Pentru o masina nu exista niciodata acidente „usoare”, in sensul ca, oricat de putin ar fi afectati pasagerii si conducatorul auto, „ranile” unui autovehicul nu pot fi incadrate la categoria „minore” nici de catre proprietarul sau si nici de catre service-ul care se va ocupa de reparatii.

De aceea, iti oferim cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont in cazul in care esti implicat intr-un asemenea eveniment nefericit:

1. Primul lucru si cel mai important este sa iti pastrezi calmul. Este normal sa iti iesi din fire si sa incepi sa dai vina pe celalalt sofer implicat, chiar daca in primele momente nici macar nu stii ce s-a intamplat cu adevarat. Dar daca vei reusi sa te calmezi, vei putea tine si situatia sub control, astfel incat aceasta sa nu degenereze in scandal sau, si mai rau, intr-o altercatie cu urmari chiar mai grave decat cele produse de accidentul de masina propriu-zis

2. Scoate urgent masina in afara partii carosabile, sau semnalizeaz-o corespunzator daca nu e posibil, pentru a evita un alt eveniment nedorit si ajuta-l si pe celalalt sofer sa faca acest lucru daca are nevoie

3. Incearca sa evaluezi cat mai repede gravitatea evenimentului produs. Examineaza intai cu atentie propriul tau corp pentru a fi sigur ca totul este in regula.

Nu te baza doar pe simturi, pentru ca, intr-o prima faza, ranile si fracturile nu dor. Vezi daca iti poti folosi toate membrele la capacitatea normala si foloseste o oglinda pentru a vedea daca nu cumva ai sange pe fata.

4. Daca starea ta este acceptabila, urmeaza imediat verificarea starii celorlalti pasageri din masina pe care o conduceai, in eventualitatea in care acestia exista. Incepe cu copiii si batranii, pentru ca ei sunt cei mai vulnerabili la socurile de orice fel.

5. Dupa ce te-ai asigurat ca la tine in masina toate persoanele sunt OK, treci imediat la evaluarea starii soferului si pasagerilor din masina cu care ai intrat in coliziune. Chiar daca accidentul (crezi tu ca) s-a produs din vina lor, ai obligatia legala si morala sa le acorzi primul ajutor in caz de necesitate.

6. Presupunand ca toata lumea este in afara oricarui pericol, te poti ocupa abia acum si de starea masinii tale. Fa o evaluare primara a pagubelor: cat de afectata este masina pe exterior si daca in starea in care se afla mai poate circula.

Daca nu mai porneste sau are defectiuni majore (directie, jante, etc) suna la un serviciu de tractare non stop. Daca ai ajuns cu lectura articolului pana aici, scoate imediat telefonul si verifica daca in agenda telefonica ai numarul de telefon al unui astfel de serviciu. Daca nu ai, rezolva problema chiar acum, altfel maine s-ar putea sa fie prea tarziu.

7. Pune-te de acord cu soferul celeilalte masini implicate in accident asupra vinovatiei. Daca v-ati inteles, completati intelegerea amiabila si fa-i o poza cu telefonul dupa polita RCA.

Daca ai parcurs cu bine toti pasii de mai sus, ce a fost mai greu a trecut. Toata lumea este in afara oricarui pericol, iar masina se va reface complet intr-un service auto.

Si nici macar nu va trebui sa fii pieton pe toata perioada reparatiilor. Cum, nu stiai? Polita RCA iti acopera si contravaloarea unei masini la schimb pe care o poti inchiria de la o firma de rent-a-car spre a o folosi pana cand te vei urca din nou la volanul masinii tale.

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?