Ce faci dacă îți găsești mașina lovită în parcare?

Conform unui studiu, aproximativ 40% dintre accidentele rutiere soldate doar cu pagube materiale au loc în parcare. Majoritate a incidentelor au loc când se efectuează manevra de marșarier ( peste 70% din daunele RCA si peste 85% din daunele CASCO )

Cei mai mulți dintre șoferii care nu au casco se resemnează și ajung sa își repare mașinile pe banii lor.

Însa chiar daca făptașul v-a lovit mașina și a fugit, tot puteți fi despăgubiți – fie că este vorba și despre victime sau doar despre pagube materiale! Banii vin de la  Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, un organism al Comisiei de supraveghere a Asigurărilor.  Iată ce trebuie să faceți mai întâi.

Prima condiție este să aveți un contract RCA valabil și ITP-ul valabil!  Pasul doi este sa mergeți la Poliție și să depuneți o plângere.

Odată ajunși la Serviciul Rutier, veți primi un număr de înregistrare.
Cu actele eliberate de la Poliție care fac dovada pagubelor suferite vă adresați apoi Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Procedura durează , dar cu siguranța se va despăgubi.

Astfel veți primi banii, chiar daca cel care v-a lovit mașina poate nu va fi prins niciodată. Despăgubirea este valabila și daca mașina dumneavoastră este lovită în trafic de un autoturism care nu are RCA. Din păcate, prea puțini șoferi știu despre acest sistem.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți este că sunteți obligat să anunțați Poliția dacă mașina v-a fost lovită în cel mult 24 de ore de la momentul în care ați observat avaria, altfel riscați să rămâneți și fără permis !

 

BAAR intervine in calitate de Organism de plata a despagubirilor, prin Directia FPVS, in cazul accidentelor provocate pe teritoriul Romaniei prin intermediul unui vehicul sau tramvai neasigurat pentru RCA in urmatoarele conditii:
  1. daca vehiculul sau tramvaiul a fost identificat, dar nu era asigurat pentru RCA, se acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamarea integritatii corporale sau sanatatii ori pentru deces;
  2. daca vehiculul sau tramvaiul ramane neidentificat, se acorda despagubiri doar pentru vatamarea integritatii corporale sau sanatatii ori pentru deces; se acorda despagubiri si pentru daune materiale cu aplicarea unei fransize de 500 de euro in echivalent lei la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data producerii accidentului, daca in urma unui astfel de accident a rezultat decesul unei persoane sau s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii unei persoane o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile; accidentul produs de un vehicul care a ramas neidentificat este accidentul in care respectivul vehicul a intrat in coliziune directa cu persoana accidentata sau cu bunul pe care l-a avariat, dupa care a parasit locul accidentului;
  3. in situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, conform art. 6 alin. (6).

Mai multe detalii gasiti pe http://www.baar.ro

 

Șoselele sunt periculoase ! Conduceți prudent și nu uitați că nu  merită să ne grăbim …într-un final tot acolo ajungem. Drumuri bune !

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?