Prima dată să încercăm să explicăm de ce unele țări au ales să conducă pe partea stângă , iar altele pe partea dreapta.

Prima mașina de serie, Ford Model T, concepută de Henry Ford, avea volanul pe partea stânga , iar pentru a avea vizibilitate într-o depășire și pentru siguranța pasagerilor când coborau din mașina aceasta se conducea pe partea dreaptă.

Statistic, 35% din populația globului conduc mașini cu volanul pe dreapta. Printre țările care au mașini cu volan pe dreapta se numără: Japonia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Australia, Cipru, Africa de Sud , etc.

Fiecare popor are obiceiuri, tradiții și reguli propri , iar pentru ca statele cu mașini cu volan pe dreapta să treacă pe partea stângă și să se alinieze majorității costurile ar fi foarte mari pentru acestea.

STIAI CA ….

Daca ai avut accident si nu a fost vina ta, ai dreptul sa îți închiriezi un autovehicul din aceeași clasă sau clasa inferioară celui avariat, iar asiguratorul RCA al soferului vinovat  este obligat să achite costul închirierii acelui autovehicul pentru perioada reparațiilor . Vezi detalii aici 

Anumite cercetări desfașurate în trecut ar fi demonstrat că în țările cu  mașini cu volan pe dreapta care se conduc pe partea stângă, rata de accidente este mult mai mică. Explicația lor este că  vederea periferică a ochiului drept este mult mai dezvoltată decât cea a ochiului stâng pentru dreptaci.

Mașinile cu volan pe dreapta s-au înmulțit cu o viteza alarmantă pe străzile din România. Orice ar susține șoferii care conduc astfel de mașini , adevărul este că aceste mașini încurcă traficul și provoacă din ce în ce mai multe accidente.

După publicarea mai multor statistici alarmante statul român a luat decizia de a nu mai permite înmatricularea  mașinilor cu volan pe dreapta care vin din afara Uniunii Europene.

Ținând cont că majoritatea mașinilor cu volan pe dreapta care se înmatriculează vin din Anglia, această lege practic este data din timp , iar pentru a fi eficientă așteptăm ieșirea din Uniunea Europeană a Angliei.

Șoselele sunt periculoase ! Conduceți prudent și nu uitați că nu merită să ne grăbim …într-un final tot acolo ajungem. Drumuri bune !

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?