Multi dintre soferii romani nu cunosc drepturile pe care le au dupa cumpararea unui contract RCA.

Asigurarea de răspundere civilă pentru autovehicule este un contract încheiat între proprietarul unui vehicul, persoană fizică sau juridică şi o societate de asigurare autorizată. În baza acestui contract, societatea care a emis poliţa de asigurare RCA plăteşte despăgubiri terţelor persoane păgubite în urma unui eveniment provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat poliţa, pentru daunele materiale şi/sau decesul ori vătămările corporale, inclusiv daunele morale, suferite în acel accident.

Care sunt limitele de despăgubire în cazul unui accident, dacă deții asigurare RCA?

Limitele de despăgubire stabilite de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se ridică la un milion de euro pentru pagube materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, și la cinci milioane de euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

Câte asigurări RCA în vigoare există în România?

Conform unui studiu realizat în 2016 de Consiliul Concurenței, în 2015 existau 4.467.956 de polițe de asigurare RCA valabile pe teritoriul României. În același timp, existau și 833.517 contracte de asigurare CASCO valabile.

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) spune că multe dintre drepturile șoferilor   rămân necunoscute.  În aceste condiții, asociația informează asigurații cu privire la anumite drepturi pe care le au în raport cu asiguratorii, dar care sunt puțin revendicate în acest moment.

1.     Asigurarea acoperă și închirierea unei mașini la schimb

Păgubiții RCA care iși repara mașinile au dreptul sa își închirieze un autovehicul din aceeași clasă sau clasa inferioară celui avariat, iar asiguratorul RCA este obligat să achite costul închirierii acelui autovehicul pentru perioada reparațiilor sau pe toata perioada în care asiguratorul RCA intenționează să efectueze cercetări privind suspiciunea de fraudă, cercetări ce pot dura 90 de zile.

Vezi lista de masini pe care ti le punem la dispozitie .

2.     Asiguratorul RCA este obligat să se deplaseze in locația precizată de către păgubitul RCA pentru efectuarea constatării daunei, indiferent de dimensiunea avariei autovehiculului (inclusiv pentru avarii minore, nu doar pentru autovehiculele avariate major, care sunt nedeplasabile).
3.     Asiguratorul este obligat să efectueze constatarea daunei in locul indicat de către păgubit, in termen de 5 zile lucrătoare de la notificarea daunei.
4.     Mai mult, ASSAI subliniază că, in situația producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligația asiguratorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existenta unei relații contractuale intre asigurator și unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul. În cazul în care asiguratorul RCA nu efectuează constatarea daunelor in termenul legal de 5 zile lucrătoare de la notificare, păgubitul poate sa își repare autovehiculul înainte de efectuarea constatării daunei. Însă trebuie să apeleze la un expert auto înainte de reparație, pentru a consemna avariile și a stabili elementele necesare pentru dosarul de daună.

În astfel de situații, asiguratorul este obligat să acorde despăgubirea, „daca împrejurările, cauzele producerii evenimentului asigurat și cuantumul pagubei rezultă din actele aflate la dosar”, reiese din Norma 39/2016 privind RCA.

De asemenea, ASSAI reamintește șoferilor ca iși pot repara mașina avariată în orice unitate reparatoare, indiferent de “recomandările insistente” venite din partea inspectorului de daune.

Totodată, asiguratorul este obligat să achite costul reparatiilor in contul unității reparatoare indiferent dacă aceasta are sau nu contract de decontare directă cu compania de asigurări

In final, ASSAI recomanda șoferilor sa își aleagă singuri service-ul la care sa iși repare mașina. Reprezentanții asociației susțin că service-urile partenere ale asiguratorilor sunt constrânse prin contract să accepte piesele pe principiul “cel mai redus preț” sau să ofere discounturi uriașe asiguratorilor, ceea ce afectează calitatea reparațiilor.

 

Șoselele sunt periculoase ! Conduceți prudent și nu uitați că nu  merită să ne grăbim …într-un final tot acolo ajungem. Drumuri bune !

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?