Drumurile din Romania au ajuns deja proverbiale printre europeni. Insa nu in sensul in care ne inchipuim noi.
Cum imaginea tarii noastre printre turisti este una idilica, cu munti inalti si campii intinse, nimeni nu se asteapta sa parcurga drumul dintre doua manastiri, de exemplu, pe o autostrada. Si uite asa, turismul rural are numai de castigat de pe urma ulitelor nepietruite de la noi.
Toate bune si frumoase, daca esti un simplu turist care vrea sa traiasca in armonie cu natura cate doua saptamani pe an, iar apoi sa se intoarca la civilizatia lui din Occident. Pentru noi insa, care vedem civilizatia doar pe parcursul concediilor de doua saptamani, iar apoi traim tot anul numai printre gropi si hartoape, lucrurile nu mai sunt la fel de roz.
In conditiile astea apare intrebarea legitima daca tehnologia moderna ii poate fi de vreun folos unui sofer care este nevoit sa mearga pe niste coclauri aflati inca prin secolul al XIX-lea.
Problema cu aplicatiile care iti arata drumul folosind localizarea GPS este ca toate sunt doar niste simpli robotei care stiu sa faca doar ceea ce au fost programati. Adica sa te duca din locul A in locul B pe cel mai scurt drum posibil.
Desigur, poti sa-i ceri unei asemenea aplicatii sa evite ambuteiajele, sa evite drumurile care de obicei sunt mai aglomerate sau cele pe care ceilalti participanti la trafic au raportat radare.
Insa un singur lucru nu poti sa-i ceri: sa evite drumurile romanesti. Si asta din simplul motiv ca Waze sau Google Maps nu pot deosebi un drum normal de unul asfaltat acum 50 de ani si plombat recent cu ce a ramas dupa ce primarul si-a achitat toate obligatiile electorale plus partea lui.
In conditiile astea, atunci cand vrei sa te aventurezi pe drumuri de tara, pentru a admira frumusetile neasemuite ale patriei, ai neparat nevoie ca in completarea aplicatiei sa ai la tine in permanenta si o harta. C-asa-i in Romania: modernul nu poate exista niciodata fara traditii.
Iar in momentul in care vei vedea ca aplicatia te-a scos pe cine stie ce drum medieval de care ai toate sansele sa nu mai iesi cu masina intreaga, tragi frumusel pe dreapta si faci o mica incursiune in navigatia auto din anii ’80.
Vei cauta deci o ruta ocolitoare, care pe harta va fi trecut la legenda ca „drum modernizat”. Apoi vei alege o localitate cat mai apropiata aflata pe acest drum si o vei seta ca destinatie pe aplicatia cu GPS. Trebuie sa faci acest lucru deoarece daca ii vei da ca destinatie aceeasi localitate catre care te indreptai, drumul care iti va aparea pe ecranul telefonului va fi acelasi.
Dupa ce ajungi in localitatea setata ca destinatie intermediara, nu te grabi sa setezi rapid destinatia ta finala, pentru ca e posibil sa te intoarca pe acelasi drum. Seteaza o alta localitate intermediara, dar mai intai intreaba localnicii cum e drumul pana acolo, ca sa nu ai si alte suprprize.
Din cate vezi, aplicatiile cu GPS sunt folositoare si in Romania, daca stii cum sa le folosesti. Si mai ales daca vei incerca sa strabati drumurile din zonele pe care nu le cunosti cu o masina inchiriata, ca sa o cruti pe a ta.