Asa cum era de asteptat, noul Cod Rutier, intrat in vigoare anul acesta, majoreaza penalitatile pentru vorbitul la telefon in timpul conducerii unei masini.

Astfel, cei care cred ca pot manui cu o singura mana volanul si maneta de viteze vor plati o  amenda care poate varia intre minimul de 1.305 RON si maximul de 2.900 RON.

Asta insa e partea cea mai usoara a penalitatii, pentru ca masurile mai includ si posibilitatea retinerii permisului de conducere pentru o perioada de 30 de zile.

Vestea buna e ca punctul de amenda nu va creste anul acesta, desi salariul minim brut s-a marit considerabil.

Dupa cum putem observa, sanctiunile pentru acest tip de contraventie s-au marit simtitor. Ultimele prevederi aplicabile pentru vorbitul la telefon in timpul condusului erau din 2015, cand Codul Rutier prevedea doar o amenda de 1.600 de lei.

Un sofer prevazator stie insa ca nu riscul de a fi surprins de catre un echipaj de politie trebuie sa-l determine sa nu vorbeasca la telefon in timp ce conduce. Si mai ales ca nu doar vorbitul este cel care pune in pericol siguranta sa si a celor din masina lui.

Smartphone-urile de azi sunt niste masinarii programate sa provoace dependenta. Fa un mic experiment: inchide-ti telefonul sau trece-l in mod total silentios pentru cateva ore in timpul zilei.

Deschide-l apoi sau trece-l in mod de sunet normal si numara cate alerte si mesaje ai primit in tot acest timp cat nu ai interactionat cu el.

Si nu ma refer aici doar la SMS-uri si apeluri ratate, ci la toate notificarile prin care aplicatiile active din telefonul tau ti-au transmis tot felul de mesaje fara niciun fel de importanta.

Gandeste-te ca in timp ce conduci pe o sosea aglomerata, in urma unui sunet scurt si strident, dar foarte familiar, iti cobori putin ochii din parbriz ca sa vezi doar ca in grupul tau de WhatsApp cineva a pus un emoji.

Daca mai trebuie sa si deblochezi telefonul, toata acesta actiune poate dura mai bine de 10 secunde, din care tu ai mai fost atent, cu intermitente, poate doar 2 sau 3 secunde la drumul pe care il parcurgi.

La o viteza de 100 km/h, distanta pe care se deplaseaza masina ta fara sa fie controlata in tot acest timp este fantastica. E ca si cum ai conduce legat la ochi.

O frana brusca a soferului din fata, o schimbare de banda sau un animal pe carosabil pot fi fatale.

Asa ca ai grija de tine si de cei dragi. O masina avariata poate fi inlocuita cu o masina de inlocuire pe toata perioada reparatiilor.

O persoana draga nu poate fi inlocuita.

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?