De obicei, atunci cand vorbim de vara, fiecare intelege ce-i convine. Teoretic, vara incepe in fiecare an la 1 iunie. Practic, vara soseste cu o precizie astronomica pe 21 iunie, ziua solstitiului.

Dincolo de teorie si de practica insa, pentru fiecare dintre noi vara incepe atunci cand putem sa ne luam concediu. Si se termina mult mai repede decat ne-am fi dorit.

Tocmai pentru ca lucrurile frumoase tin putin, e bine sa ni le planificam din timp, astfel incat sa ne putem bucura la maxim de fiecare zi.

Majoritatea dintre noi viseaza la excursii exotice pe continente indepartate, si multi chiar reusesc sa isi indeplineasca aceste vise. Cand se termina visul insa, ceea ce iti ramane este doar oboseala si zilele pierdute dus-intors pe avioane.

Asa ca te intreb pe sleau: tu ai fost vreodata la Sibiu? Aproape sigur imi vei raspunde da, ca ai avut multa treaba in zona Ardealului si ai trecut pe acolo, poate chiar ai si ramas o noapte.

Dar intrebarea mea are un alt subinteles: tu ti-ai petrecut vreodata concediul vizitand frumusetile Romaniei?

Desigur, ai putea sa-mi spui ca sunt un incuiat, ca lumea este prea mare si viata prea scurta ca sa ti-o irosesti stand numai la tine acasa. Dar eu iti voi raspunde ca dupa ce ai vizitat 3 continente ai acum sansa nesperata sa compari ce ai vazut acolo cu ceea ce ai chiar aici, aproape de tine.

Nu intamplator am ales Sibiul pentru a incerca sa te conving ca tara ta e mai frumoasa decat credeai.

Acest oras situat in inima Romaniei impleteste traditiile unor oameni din cele mai variate culturi, care traind laolalta zi de zi, au reusit sa cladeasca un oras cu un specific aparte, in care se vede cel mai bine cum valorile Occidentului pot ridica intreaga tara.

Si cum, sa-mi petrec un concediu intreg doar in Sibiu? Daca iti plac drumetiile, poate ca nu, dar un week-end tot ar trebui sa ramai aici. Iar apoi iti vei da seama ca urmatorul sejur nu-ti va ajunge pentru a descoperi toate frumusetile sale.

Daca vei cauta pe net ce e de vizitat prin zona, probabil ca vei da mai intai peste aceleasi banalitati despre Hermannstadt si nemtii sai cei priceputi.

Daca insa stii exact ce sa cauti, vei afla ca Sibiul nu este numai Hermannstadt-ul sasilor, ci si Nagyszeben-ul maghiarilor si Cibinul stramosilor nostri latini.

Vei mai afla apoi ca Sibiul propriu-zis cuprinde si Paltinisul, o statiune aflata la peste 30 de kilometri departare, in care se practica sporturi de iarna, dar care e plina de turisti si vara.

De Podul Minciunilor probabil ca ai auzit, dar daca vrei ceva cu adevarat unic, iti recomand sa vizitezi Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Arme și Trofee de Vanatoare sau Muzeul de Locomotive cu Abur.

Daca esti pasionat de spiritualitate, ai de unde alege. Sibiul este plin de lacasuri de cult luterane, ortodoxe, greco- si romano-catolice, calvine, evanghelice si chiar mozaice, fiecare cu istoria lui.

In imprejurimi ai Lacul si Cascada Balea, Paltinisul, Ocna Sibiului si Rasinariul, iar Transfagarasanul e aproape.

Desigur, pentru toate astea ai nevoie sa te deplasezi, dar lasa asta in grija unei firme de rent-a-car.

Mai departe, totul depinde de tine, daca vei sti sa alegi frumusetile autohtone in detrimentul celor de peste mari si tari.

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?