Atunci cand esti sofer, drumurile lungi sunt inevitabile, chiar daca nu sunt foarte dese. Si tocmai pentru ca ti se intampla destul de rar sa trebuiasca sa te deplasezi peste 1000 de kilometri cu masina personala, nu esti niciodata destul de pregatit pentru asa ceva.

De aceea, astazi ne-am propus sa furam putina meserie de la soferii de TIR, care bat cu mastodontii lor Europa in lung si in lat. Iar daca ei pot sa faca asta zilnic, am putea si noi sa strabatem tara de la un cap la altul cu autoturismele noastre o data sau de doua ori pe an, nu-i asa?

Iata deci cateva ponturi extrem de utile:

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, si cel mai important de altfel, este sa-ti pregatesti masina pentru drumul cel lung.

Asta inseamna ca trebuie sa verifici ca ea sa fie perfecta din punct de vedere tehnic, sa ai rezervorul plin, uleiul la nivel, apa in spalatorul de parbriz, roata de rezerva umflata, cricul la indemana, trusa de prim ajutor la locul ei.

Gandeste-ta ca ai sanse minime sa primesti ajutor de la cineva pe o sosea putin circulata, dar ai sanse maxime sa dai peste cel putin un echipaj de politie care te va verifica la sange.

2. Oboseala este cel mai mare dusman al tau in cazul unei calatorii de durata.

Mister Bean la volan

Odihneste-te foarte bine inainte si pleaca la drum cand se crapa de ziua pentru a profita din plin de lumina naturala.

Daca esti singur in masina sau daca nu mai ai pe cineva care are carnet, fa neaparat o pauza de somn dupa cel mult 12 ore de condus continuu. Si nu uita: radioul este o companie utila, tine-l in permanenta deschis.

3. Daca ai de facut un drum pe care nu il cunosti sau nu ai mai fost de mult, uita-te pe o harta inainte de a pleca.

In felul acesta o sa-ti faci macar o ideea asupra localitatilor prin care trebuie sa ajungi, ca repere, ca sa stii ca esti mereu pe drumul cel bun.

4. Planifica-ti opririle astfel incat sa poti servi cel putin o masa calda la un restaurant sau un popas turistic.

Foamea, setea si nevoile fiziologice reduc puterea de concentrare la volan.

5. Asigura-te ca ai cu tine cel putin un smartphone cu bateria plina, de pe care poti suna oricand si care e conectat nonstop la internet.

Oricat de bine ai sti drumul, Waze sau Google Maps te vor scoate din multe incurcaturi. Vezi sa ai cablu de incarcare a telefonului de la bateria masinii si, evident, dispozitiv hands-free.

6 .Evita sa iei in masina persoane care fac autostopul.

In primul rand este ilegal, in al doilea rand ai putea sa-ti pui in pericol siguranta fizica. Daca esti barbat si nu calatoresti cu sotia, cred ca e inutil sa-ti reamintesc ca trebuie sa te feresti de autostopiste…

7. Detectoarele de radar sunt interzise in multe state europene, asa ca informeaza-te bine in legatura cu acest lucru daca ai drum in strainatate.

Dar nu uita: detectorul de radar nu inlocuieste conduita preventiva. Nu depasi viteza legala, e in joc viata ta!

8. Nu in ultimul rand, ai grija sa ai destui bani cash la tine, chiar daca esti burdusit cu carduri.

Bancomatele si POS-urile lipsesc exact atunci cand ai mai mare nevoie de ele. Iar daca pleci in strainatate, e bine sa ai la tine si sume in valutele tarilor pe care le tranzitezi, nu doar in euro.

Astfel vei scapa de stresul cautarii caselor de schimb si al cursurilor valutare neconvenabile.

In rest, nu putem decat sa-ti mai uram: drum bun!

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?