Odată cu începerea sezonului rece apare şi problema achiziţionării anvelopelor de iarnă pentru maşină. Trebuie să pregătim maşina cât mai bine pentru a ajunge la destinaţie de fiecare dată în siguranţă şi fără a pune în pericol siguranţa familiei noastre sau a celor din jur.
Anvelopele de iarnă sunt create dintr-un cauciuc special care oferă o aderenţă mai bună pe zăpadă, gheaţă sau polei.
Anvelopele de iarnă rezistă mai bine la temperaturile scăzute, iar cauciucul din care acestea sunt produse , în contact cu o suprafaţă rece, devine moale şi are o aderenţă mult mai bună.
Pe piaţa din România sunt numeroase firme care comercializează anvelope de iarnă, însă pentru a realiza această achiziţie, trebuie să ţinem cont de cateva aspecte.
În primul rand, este indicat să nu lăsaţi pană în ultimul moment aceasta sarcină. Riscul de a întampina cozi infernale şi programări întârziate este foarte ridicat, atât pentru achziţionarea setului de anvelope, cât şi pentru schimbul acestora.
De asemenea stocul epuizat sau preţurile mult mai ridicate (pana la 20%) vă pot pune pe gânduri înainte de a lua o decizie finală. Nu trebuie să aşteptaţi căderea primilor fulgi pentru a monta anvelopele de iarnă . Specialiştii recomandă montarea acestora din momentul în care temperatura scade sub 7 grade Celsius .
AI AVUT ACCIDENT SI NU A FOST VINA TA ?
Păgubiții RCA care iși repara mașinile (in baza unei polițe RCA) au dreptul sa își închirieze un autovehicul din aceeași clasă sau clasa inferioară celui avariat, iar asiguratorul RCA ESTE OBLIGAT să achite costul închirierii acelui autovehicul pentru perioada reparațiilor sau pe toata perioada în care asiguratorul RCA intenționează să efectueze cercetări privind suspiciunea de fraudă, cercetări ce pot dura 90 de zile. |
În al doilea rând, încercaţi să vă achiziţionaţi anvelope a căror durată de depozitare nu depăşeşte 2 ani. Cu cât anvelopele sunt fabricate mai recent, cu atât calitatea acestora este mai bună.
Specialiştii recomandă să nu utilizăm pe o perioadă mai mare de 5 ani aceleaşi cauciucuri, deoarece siguranţa şoferului şi a participanţilor la trafic este pusă în pericol, crescând riscul de explozie a cauciucului şi scăzând rezistenţa mecanică la frânare a acestuia din cauza deteriorării. Chiar daca anvelopele au un nivel de uzură scăzut , acestea nu reuşesc să mai facă faţă necesităţilor .
În Uniunea Europeană adancimea minimă permisă a profilului este de 1.6mm. Se recomandă totuşi să aveţi un profil de minim 4 mm, iar dacă circulaţi pe drumuri cu zăpadă abundentă se recomandă un profil de 8 mm.
Tineti cont de …
1. Pentru ca iarna urmatoare sa aveti parte de aceleasi anvelope bune , depozitati in primavăra aceste anvelope într-un mediu rece și uscat. Se recomandă ca în momentul în care le dați jos de pe masină să scrieți pe ele poziția acestora pe mașina (față/spate) , iar in anul urmator să le schimbati între ele pentru a echilibra gradul de uzura
2. Dimensiunile anvelopelor. Acestea sunt caracterizate de lungime, lățime și diametru. Respectați dimensiunile date de producătorul autoturismului .Acestea le găsiți în cartea de identitate a mașinii sau în talon.
3. Rezistența. Aceasta este data de viteza, dar și de indicele de sarcină. Pentru a întelege mai bine acesti 2 factori, luăm ca exemplu un autoturism de dimensiuni mici, cu o încărcătura relativ normală; astfel indicele de sarcina sa situeaza intre valorile de 80 – 90, dacă autoturismul este de dimeniuni mai mari, atunci indicele crește peste valoarea de 90. În ceea ce privește viteza de rulare, aceasta ne informează printr-un indicator format dintr-o litera: M, N, P, Q, R, S, T, H, V, W, Y sau Z. Recomandarea noastră este o gama conventionala T (190 km/h) pentru un ritm normal de condus, iar pentru ritm racing, vă recomandăm categoriile dincolo de categoria H (mașini sport).
4. CLASA DE EFICIENȚĂ LA FRÂNARE sau aderența, ne indică cât de rapid frânează anvelopa pe un carosabil umed la o viteza de 80 km/h. De asemenea și acestea dispun de indicatori de calitate formați dintr-o singură litera, de la A la G , iar A reprezintă cea mai bună clasă, iar G cea mai slabă; diferenta de franare dintre cele 2 fiind de 18 metri. Dupa cum știți, anvelopele influențează consumul de carburant cu până la 20% iar in urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia că anvelopele de clasa A pot economisii pana la 80 de litri de carburant de-a lungul duratei sale de rulare.
Daca bugetul nu vă permite achiziționarea unui set de anvelope de marca premium, încercați să nu atingeți punctul opus de achiziționare a anvelopelor deja utilizate, siguranța dumneavoastră și a pasagerilor este mult prea importantă!
Șoselele sunt periculoase ! Conduceți prudent și nu uitați că nu merită să ne grăbim …într-un final tot acolo ajungem. Drumuri bune !