În ultima perioadă auzim tot mai des discutându-se despre mașinile hibrid și despre avantajele pe care le oferă acestea. În plus, de curând, din oferta noastră puteți alege pentru a închiria noul model Toyota Yaris Hybrid.

Ce este un vehicul hibrid?

Un vehicul hibrid este un vehicul ce beneficiază de două sau mai multe sisteme de propulsie în comparație cu cele tradiționale, cu motor cu ardere internă, de cele electrice și de cele cu pile de combustie (ce dețin un singur sistem de propulsie). Cel mai des, acest termen face referire la vehiculele echipate atât cu motor cu ardere internă cât și cu motor electric. Desigur, pot exista și alte variante.

Cum funcționează un vehicul hibrid?

În cazul unui vehicul hibrid, cele două motoare funcționează sinergic, cu scopul de a optimiza consumul acestuia. La plecarea de pe loc, motorul electric este cel care te ajută să pui în mișcare mașina, puterea provenind de la bateria. Acesta rămâne în funcțiune până în momentul în care se atinge viteza de 60km/h. Ulterior, este folosit motorul pe combustibil, acesta alimentând și generatorul și producând energie electrică ce este stocată în baterii pentru o folosire ulterioară. Cele două motoare funcționează împreună în momentul accelerării. Motorul pe combustie este cel care pune în mișcare motorul și angrenează generatorul, motorul electric folosindu-se de energia ca a fost stocată în baterie și de cea furnizată de generator pentru a ajuta la punerea în mișscare a automobilului.

Care sunt avantajele unui vehicul hibrid?

Avantajele unui vehicul hibrid sunt numeroase. Printre ele menționăm:

  • Reprezintă un vehicul prietenos cu mediul, cantitatea de dioxid de carbon emisă fiind mai scăzută;
  • Este silențios, nivelul de zgomot fiind mai redus decât în cazul celor cu ardere internă;
  • Autonomia este mai ridicată în comparație cu un vehicul electric iar încărcarea se face mult mai rapid;
  • Există posibilitatea recuperării energiei în momentul decelerării;
  • Consumul de combustibil este mai scăzut;
  • Este mai ușor de manipulat.

Există și dezavantaje?

Ca în orice situație și în acest caz există dezavantaje însa le considerăm minore în raport cu avantajele:

  • Masă mai mare în raport cu vehiculele convenționale;
  • Prețul este și el mai ridicat;
  • În unele cazuri fiabilitatea este mai mică.

Care este situația vehiculelor hibrid în România?

Conform statisticile prezentate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA), în perioada ianuarie-august 2018 au fost comercializate 2.048 autoturisme hibrid, însemnând o creștere cu 53,6% față de primele opt luni din anul 2017. De asemenea, s-a putut observa și o creștere de la lună la lună, în luna august 2018 vânzându-se cu 2,32% mai multe mașini ecologice față de luna iulie a aceluiași ani.

Tot potrivit studiilor realizate de această asociație, cele mai multe autoturisme hibrid vândute în perioada anterior menționată au fost înregistrate de Wolkswagen (1.790 unități), BMW (75), Smart (38).

Conform wall-street.ro, în vara lui 2018 au fost înmatriculate 1770 de mașini hybrid, Toyota C-HR fiind cel mai bine vândut model, cu 355 de unități înmatriculate în perioada iunie-august. Toyota Yaris se situează pe locul 3, cu 239 de unități vândute.

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?