Daca nu ai avut niciodata rau de masina, probabil ca prima ta reactie este sa nu dai nicio atentie acestui articol, iar asta e un lucru bun, insa doar dintr-un singur punct de vedere.
Este bine doar pentru ca tu faci parte dintre norocosii care se pot sui oricand, in orice masina, pe oricare dintre cele 5 locuri si pot sa conduca, sa manance, sa citeasca, sa completeze integrame sau sa doarma fara nici cea mai mica bataie de cap.
Insa nu toti oamenii sunt la fel, iar daca vei fi nevoit vreodata sa transporti cu masina ta o persoana care are aceasta problema, o sa-ti dai seama rapid ca norocul nu sta o vesnicie la absolut nimeni.
De aceea, ar fi bine sa citesti si tu cateva dintre micile trucuri care ii pot ajuta pe toti cei care sufera de rau de masina:
- Primul si cel mai simplu lucru pe care il poti face este sa te uiti pe geam, intr-un punct fix, cat mai in departare. In acest fel vei incerca sa iti convingi creierul ca de fapt corpul tau nu se afla in miscare si vei anihila principala cauza a raului de masina: tu stai pe loc, dar sistemul vestibular din urechea ta interna transmite catre centrii neuronali ca te deplasezi.
- Nu pleca la drum pe stomacul gol. Inainte de calatorie manca ceva, oricat de putin, dar – foarte important – evita orice fel de grasimi, pentru ca acestea accentueaza starea de greata.
- Ghimbirul poate face adevarate minuni in cazul raului de masina. Acesta ajuta activitatea digestiva, combate varsaturile si taie senzatia de greata la fel ca o lamaie.
- Daca nu ai ghimbir sau nu stii cum sa il prepari, poti cere de la farmacie medicamente sau suplimente alimentare pe baza de ghimbir si menta, care actioneaza destul de rapid si exact unde trebuie. Cand stii ca suferi de asa ceva, trebuie sa ai mereu la tine cateva pastile de Emetix, iar pentru copii sunt de mare ajutor acadelele de genul Prevomit. Atentie: acestea trebuie administrate cu o jumatate de ora inainte de inceperea calatoriei.
- Locul cel mai indicat din masina pentru tine este scaunul din dreapta soferului.
- Masina trebuie sa fie bine ventilata, iar interiorul placut mirositor. Aerul inchis, mirosul puternic de benzina sau motorina, temperatura ridicata pe timp de vara, odorizantul intepator impregnat in tapiterie – toate acestea iti vor provoca varsaturi chiar si cand masina nu se afla in miscare.
- Nu fuma si nu consuma alcool sau cafea in timpul calatoriei!
- In cazul in care aveti copii care sufera de rau de masina, tineti-i de vorba, jucati jocuri cu ei, faceti orice pentru a le distrage atentia de la drum pana cand veti ajunge la destinatie.
Toate cele de mai sus sunt pentru prevenirea raului de masina pe parcursul calatoriei. Insa o solutie care se recomanda este tratarea acestuia prin folosirea unor medicamente precum scopolamina (plasturi) sau prometazina (pastile sau supozitoare).
Daca stii ca ti se face rau imediat ce te urci intr-o masina, e de la sine inteles ca nu poti conduce. De aceea, atunci cand esti plecat pentru perioada mai lunga de timp, evita mijloacele de transport in comun si incearca varianta unei masini inchiriate pe care sa o conduca un cunoscut.