Anual in Romania se petrec mii de accidente auto. In urma acestora, proprietarii masinilor ajung sa petreaca enorm de mult timp incercand sa isi repare autovehiculele, indiferent de vina.

Firmele care încheie poliţe de asigurare obligatorie sunt obligate să constate daunele oriunde doreşte păgubitul în maximum cinci zile. După acest termen, şoferul e liber să-şi repare maşina chiar dacă nu s-a făcut constatarea daunelor. Mai mult, reparaţiile se pot face în orice service autorizat, la latitudinea păgubitului.

Conceptii eronate pe care le au asiguratii / pagubitii

Agentul meu (expert sau inspector de daune) mi-a recomandat sa folosesc o unitate service agreata de asigurator, din lista unitatilor acestuia.

Nu esti obligat sa o faci. Unele din companiile agreeate de asiguratori, fac concesii mari pentru a fi agreati. Cele mai bune unitati reparatoare nu se regasesc in listele asiguratorilor, deoarece ei nu vor sa accepte compromisuri pentru reducerea costurilor reparatiilor. Legal Dvs. puteti alege orice unitate reparatoare. Singura problema este ca va trebui sa fiti atent la intocmirea devizului, sau sa solicitati un deviz antecalcul, pentru a putea fi acceptat de asigurator inainte de facturare. Cu devizul acceptat de asigurator veti solicita unitatii service sa medieze direct facturarea cu asiguratorul

Practici comune ale unitatilor reparatoare

Inscrierea unor preturi corespunzatoare pieselor OEM in oferte sau facturi, dar la reparare se folosesc piese „aftermarket”, licenta sau chiar second hand.

Metoda aceasta are un scop precis si anume acela de a avea un profit mare. Subliniez faptul ca aceasta metoda va fura pe Dvs. si totodata si societatea de asigurari, deoarece diferenta de pret este chiar „dimished value”, adica suma cu care se diminueaza valoarea de piata a vehiculului in urma repararii.  

Păgubiţii care îşi repară maşinile în baza unei poliţe RCA emise după data de 19 septembrie 2016 au dreptul să îşi închirieze un autovehicul din aceeaşi clasă sau clasa inferioară celui avariat, iar asigurătorul RCA este obligat să achite costul închirierii acelei maşini pentru perioada reparaţiilor. Vezi aici toate detaliile

Atelierele cu plata directa – utile sau nu?

Majoritatea companiilor de asigurari au o lista cu unitati de reparatii autovehicule sau au mai multe ateliere mai mici peste tot in tara, cu care se deconteaza direct incercind sa va menajeze pe Dvs. de plata si de birocratia din domeniul asigurarilor.

Pentru a fi pe lista de preferati a companiilor de asigurari, unitatile service pot face sau nu concesii acestora. In schimbul acestor concesii companiile de asigurari le trimit clienti care nu stiu unde sa mearga sa-si faca reparatiile.

Partea proasta a acestei situatii este ca aceste unitati service pot avea acorduri cu compania de asigurari sa foloseasca componente neoriginale la reparatii, materiale de calitate inferioara care sa inlocuiasca componentele defecte sau rupte. Atelierele agreeate salveaza astfel bani multi companiilor de asigurari si astfel ei le trimit mai multi clienti. Intrebati atelierul daca a facut astfel de concesii inainte de a va repara masina la ei. Daca da, riscati ca masina Dvs. sa nu fie reparata corect. Chestionati-i despre furnizorii de piese de schimb si materiale.

Partea buna din acesta treaba este ca atelierele agreeate se vor ocupa si de completarea formularelor necesare unei reparatii. Dar nu ar fi mai bine sa acordati mai mult timp completarii formularelor decat sa riscati o diminuare a valorii despre care am vorbit mai devreme?

Atentie daca compania de asigurari incearca sa va impuna la ce atelier sa mergeti aceasta se numeste influentare (steering) si este ilegala in majoritatea statelor civilizate.

Șoferii pot să-și repare mașinile în orice service auto, fără ca asiguratorul RCA să se mai poată opune

Atâta timp cat  e vorba de un service auto care funcționează legal, șoferii pot acum să fie despăgubiți indiferent de alegerea pe care o fac cu privire la service-ul care să le repare mașina. Deși vorbim de un drept pe care șoferii îl aveau și până acum (teoretic), noua lege a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) obligă asigurătorii ca, în contractele RCA încheiate de astăzi, să includă o clauză care să le dea dreptul șoferilor să aleagă ce service își doresc. Practic, această nouă prevedere ar trebui să nu le mai permită nici asigurătorilor și nici service-urilor să facă presiuni în această privință.

Atâta timp cat e vorba de un service auto care funcționează legal, șoferii pot acum să fie despăgubiți indiferent de alegerea pe care o fac cu privire la service-ul care să le repare mașina. Deși vorbim de un drept pe care șoferii îl aveau și până acum (teoretic), noua lege a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) obligă asigurătorii ca, în contractele RCA încheiate de astăzi, să includă o clauză care să le dea dreptul șoferilor să aleagă ce service își doresc. Practic, această nouă prevedere ar trebui să nu le mai permită nici asigurătorilor și nici service-urilor să facă presiuni în această privință.

Șoferii au acum libertatea să aleagă orice service auto în care să-și repare mașina, fără să se mai lovească de refuzul asigurătorului RCA sau al chiar al service-ului, potrivit Legii nr. 132/2017, din iulie 2017 intrata în vigoare : „Contractul RCA dă dreptul persoanei prejudiciate, în cazul producerii unui prejudiciu, să se poată adresa pentru efectuarea reparației oricărei unități reparatoare auto, în condițiile legii, fără nicio restricție sau constrângere din partea asigurătorului RCA sau a unității reparatoare auto, care ar putea să-i influențeze opțiunea”, scrie în lege.

Păgubiţii care îşi repară maşinile în baza unei poliţe RCA emise după data de 19 septembrie 2016 au dreptul să îşi închirieze un autovehicul din aceeaşi clasă sau clasa inferioară celui avariat, iar asigurătorul RCA este obligat să achite costul închirierii acelei maşini pentru perioada reparaţiilor. Vezi aici toate detaliile

Ce se întâmplă dacă nu ai RCA?

Vei fi penalizat cu:

  • amendă între 1.000 şi 2.000 RON
  • reţinerea certifi catului de înmatriculare
  • reţinerea plăcuţelor de înmatriculare

Dacă vei fi găsit vinovat de producerea accidentului respectiv şi nu ai RCA, vei plăti toate despăgubirile din propriul buzunar! 

Poţi utiliza constatarea amiabilă numai în următoarele condiţii

  • eşti de acord, împreună cu celălalt şofer, să utilizaţi formularul de constatare amiabilă
  • nu au existat persoane vătămate corporal sau decedate
  • au fost implicate numai două vehicule
  • nu au fost avariate şi alte vehicule/clădiri/bunuri

Despăgubirea se plăteşte şi dacă persoana vinovată

  • a condus maşina fără aprobarea proprietarului
  • a produs accidentul cu intenţie
  • a condus maşina având permisul de conducere suspendat (sau fără permis de conducere)
  • a produs pagube altor vehicule/proprietăţi în timp ce săvârşea o infracţiune sau încerca să se sustragă de la urmărire. În aceste situaţii, asigurătorul va recupera valoarea despăgubirii de la persoana vinovată.

Compania de asigurări nu va plăti despăgubirea dacă ambele maşini implicate în accident au acelaşi proprietar.

Translate »
WeCreativez WhatsApp Support
Suntem aici sa te ajutam cu orice informatie.
👋 Salut, cum te pot ajuta?